Keresés
Tagfelvétel

namidachan

Projektek állása.

Itt tudod megnézni, hogy a projektjeink mely fázisban vannak a kikerülésig.
Projektek állása.

Fansub etikett

fansubgyik

Felhasználók
· Online vendégek: 2

· Online tagok: 0

· Regisztráltak: 8,823
· Legújabb tag: iris
Facebook
Cikk hierarchia
Cikkek főoldala » Anime » Death Parade
Death Parade

Death Parade

Besorolás: anime, TV
Hossz: 12 rész
Megjelenés: 2015
Műfaj: játék, pszichológiai
Készült:
Madhouse eredeti műve.
Felirat & Softsub

 


A 2011 óta futó és azóta egyre értékesebb darabokat felvonultató Young Animator Training Project keretein belül 2014 márciusában jelent meg a Death Billiard című egyrészes OVA a Madhouse gondozásában.

A történet egy igen különös témára épült, nevezetesen a test halála után, a lélek további sorsának megítélésében döntést hozó fórum egy igencsak alternatív formáját mutatta be. A 30 perces történet olyan népszerűséget hozott, hogy a 2015-ös év elejétől megkapta a lehetőséget, hogy 12 héten keresztül borzongassa a fantázia határait.  

„A halálukat követően az emberek a Mennybe vagy a Pokolba jutnak.”

A történet elsődleges helyszíne a lelkek egy különös bírósága, a Quindecim névre hallgató bár, ahol a pincérünk, Decim, és névtelen társnője a hozzájuk érkező emlékeiktől fosztott látogatókat arra kérik, hogy az életüket kockára téve vegyenek részt egy játékban. A vendégeknek nem igazán adatik meg a választás lehetősége, végül mindig részt kell venniük egy kisorsolt játékban, amelynek során fokozatosan emléktöredékek jutnak az eszükbe életük utolsó napjairól. Ennek hatására, illetve a különös helyzetükből adódóan, szép lassan kirajzolódik a benső énjük, felszínre törnek a rejtett érzelmeik.

A történet egyik pillére tehát az emberi lélek mélységeinek egyfajta feszegetése, amelyet egy kifejezetten érdekes és elgondolkodtató történetbe oltottak be. Ahogy a néző az élet különböző területeiről, más-más életkorból, társadalmi helyzetből kiragadott szereplők életét fokozatosan megismeri, úgy formálódik a véleménye, alakul ki benne a saját ítélete. Számtalan elgondolkodtató szituációval és sok többféle módon értékelhető helyzettel találjuk szembe magunkat.

Az anime második fele sokkal inkább a döntőbírák szervezetét helyezi előtérbe, illetve közelebbről megismerjük a főszereplők motivációját, személyiségét, ezzel párhuzamosan pedig a döntések meghozatalának helyessége vagy éppen jogosultsága is megkérdőjeleződik. 

Epizódikusság

Aki attól tart, hogy a történet előrehaladását az epizódikusra szabott részek akadályozzák, az megnyugodhat. Ugyan kezdetben van pár hasonlóan felépített epizód, de ezek sem torkollnak unalomba, ráadásul mindezek szükségesek ahhoz, hogy az anime a sorozat második felében kibontakozhasson. Fontos megemlíteni, hogy ez nem az a fajta történet, amit megéri egyben, 1-2 nap alatt végignézni. Érdemes az egyes részek között szünetet tartani és hagyni, hogy a mondanivaló és a mélyebben elrejtett gondolatok felszínre törjenek, ne mossa el az egymás után, sorozatban megnézett történetek töménysége. 

Vélemény

Összegezve, ez az anime egy igazán nagy lehetőségekkel rendelkező darab, amiben ugyan maradnak nyitott kérdések, melyekre választ talán nem kapunk, de így is magasan kiemelkedik a tömegtermékek kavalkádjából. Azoknak ajánlom, akik egy érdekes, nemmindennapi történetre vágynak, valamint olyanoknak, akik szeretnek elgondolkodni, belegondolni egy-egy szituációba, latolgatni, hogy mit tennének, hogyan döntenének. Úgy gondolom, ebben az animében bárki megtalálhatja a számításait.

Ismertetőt írta: Sayuu

Hozzászólások
Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj.

Még nem értékelték
©

Üdvözöl a Namida Fansub Team!

Miket találsz nálunk.

Nálunk saját készítésű anime feliratokat, manga fordításokat találsz.
Letöltéshez be kell jelentkezned, ha még nem vagy tag regisztrálj!
Kérdéseidet a Fórumban teheted fel, vagy ha csak csevegni szeretnél, azt is megteheted.

Belépés

Elfelejtett jelszó?

Még nem vagy tag? Regisztrálj!

Regisztráció után hozzáférhetsz a csapat által készíttet feliratokhoz és mangákhoz.